Imorgon - sjätte juni

Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag och är nu Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag. Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och unionen med Danmark därför slutgiltigt upphörde och Sverige blev en självständig stat. Enandet av landet, som hade påbörjats under medeltiden, fortsatte under Gustav Vasas styre.

1809 års regeringsform utfärdades också den 6 juni, liksom 1974 års regeringsform. Sedan år 1916 firas den 6 juni som svenska flaggans dag. Det var Arthur Hazelius, Nordiska museets och Skansens skapare, som införde en del festligheter för olika svenska högtider, dels som ett sätt dra in pengar till Skansen, dels som en del i den tidens nationalistiska anda. I mitten på juni 1893 ordnades några dagars festligheter i fosterländsk anda. Obekräftade källor säger att det regnade på alla dagar utom den 6 juni, och alltså var det den som drog mest folk. I Skansen årsbok för 1893 skriver Hazelius att "såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag".

Imorgon ska vi tåga på gatorna och visa vår stolhet för fosterlandet. Vi ska skrika - vi skall håna - vi skall visa att det är här vi hör hemma. Iklädd mina nya stålhättekängor och nya hängslen ska vi visa vilka det är som bestämmer - vi skall visa att Sverige är vårat fosterland och kommer alltid att förbli. Sverige är det landet där vi ariska själar hör hemma - ut med drägget och slut upp med oss och marschera genom gator och torg för att visa stolhet över vårat ariska blod och vårat fosterland!


Kommentarer
Postat av: Viktor

hahahaha att vara nazist e framför allt snyggt.

2007-06-05 @ 21:09:13
URL: http://Oogieboogieman.blogg.se
Postat av: Matilda

Med glänsande skallar skall vi slåss för vårat ariska blod.

2007-06-05 @ 21:47:19
URL: http://allrightnow.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0